UDRUGA ALTERNATIVA

Kita je Finski kolektiv koji proizvodi psihodeličnu, mračnu, progresivnu, sludge metal muziku u kombinaciji s čudno koncipiranim video uradcima. Kita je riječ u Finskom jeziku koja znači velika, ružna i zastrašujuća usta. Usta koja proždiru sve pred sobom. Muzika i umjetnost Kite prihvaća prirodnost umiranja. Band izvlači inspiraciju iz potrebe dase uroni u nepoznato, da se izdigne iznad svakodnevnog načina razmišljanja i da se život sagleda iz drugačijeg kuta. Finska priroda i duge hladne zime igraju veliku ulogu u meditacijskom pogledu na svijet članova Kite koji ga sagledaju kroz negativni element praznog i tamnog ništavila smrti. Glazbeni utjecaji Kite se mogu naći u psihodeličnom metalu i rocku, doomu i progresivnom rocku i u bendovima kao Oranssi Pazuzu, Tool, Ufomammut, Kingston Wall, Mastodon, Pink Floyd i Isis, ali isto tako i u elektronskoj muzici, ambijentalnom filmskom glazbom i eksperimentalnim glazbenim pravcima. Naziru se i tragovi hardcore punka, thrasha i
progresivnog metala pogotovo što se tiče gitare, basa i bubnja.

 

Kita je bend osnovan 2020 tijekom pandemijskog proljeća, ali članovi imaju višegodišnje iskustvo u zajedničkom sviranju u raznim bendovima i projektima kao što su Vapahtaja, Blackhill i Chaos. Prvi album, »Ocean Of Acid« je snimljen pred kraj 2020. Pjesme je Jonne, gitarist i vokal benda, napisao unaprijed ali tek s novom postavom benda su dobile pravi oblik. »Ocean Of Acid« je površno tematski vezan uz promišljanje o psihodeličnom zaranjanju u dubine ljudske psihe. Konceptualno prati razmišljanje glavnog protagoniste, iskusnog ronioca, koji proživljava svoje zadnje trenutke na dnu oceana.

Digitalna verzija u izdanju No Profit Recordings izlazi 28.06. dok je 27.08. datum predviđen za izlazak albuma na vinilu. Pred-narudžbe za vinil počinju s digitalnim izdanjem. Ploče će biti u dvije verzije, 200 komada na crnom vinilu i 100 komada na narančastom, obije verzije će biti numerirane.

 

ČLANOVI:
Jonne – Guitar, Vocals, Keys, Effects
Topi – Bass, Backing Vocals
Aatu – Drums, Percussion
Kati – Vocals
Niina – Vocals, Keys

Surađuj s nama

Napiši nam poruku